Plastikkirurgi och corona covid-19

Plastikkirurgi och covid-19 Påverkar det verksamheten?

Stacks Image 3
Stacks Image 80
Jag har fått flera frågor senaste dagarna om hur coronasituationen påverkar oss på Plastikakademin. Svaret är att vi följer de myndighetsrekommendationer som ges och vi gör vad vi kan för att bidra till den offentliga vården. Vi håller oss givetvis uppdaterade om läget fortlöpande, och skulle det ske några förändringar så kommer vi anpassa oss till dem. Tänk på att du alltid hittar mest aktuell information på www.krisinformation.se.

Här är ett par av de vanligaste frågorna som inkommit (8 maj):

VAD KAN JAG GÖRA SOM PATIENT?
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Håll dig uppdaterad vilken information som kommer från myndighetshåll, se till att hålla god handhygien och minimera sociala kontakter.
VAD GÖR NI PÅ PLASTIKAKADEMIN FÖR ATT HJÄLPA SAMHÄLLET UNDER EPIDEMIN?
Vi försöker göra så gott vi kan för att bidra. För egen del har jag anmält mig som frivillig-arbetare till Region Östergötland, och mina kollegor står även till förfogande. Hittills har ingen av oss blivit inkallad. En del av vår personal arbetar också på sjukhuset för att stötta, och vi har erbjudit våra operationsresurser till Region Östergötland för att kunna minska de vårdköer som nu byggs upp eftersom sjukhuset inte kan operera som vanligt. Vi har också haft en dialog med offentliga vården hur vi kan bidra med de läkemedel som vi kan ha i våra lager som det kan vara brist på på sjukhusen. Så länge som vi utöver detta har möjlighet att fortsätta erbjuda våra patienter vår vanliga verksamhet med mottagning och operation så är det vårt bidrag till att hålla samhällshjulen snurrande genom att vår personal fortfarande kan gå till jobbet.
HAR NI ÖPPET?
Ja, vi har tills vidare öppet både på mottagningen och operationsverksamheten. Om det skulle uppstå en situation som gör att vi inte kan genomföra din konsultation/operation som planerat så kommer vi kontakta dig. Med tanke på att läget under rådande omständigheter kan ändras snabbt så kan ett sådant meddelande ske med kort varsel, vilket vi i så fall ber dig ha överseende med. För att underlätta vår kommunikation så är det viktigt att du är anträffbar på den mobiltelefon/epostadress som du har angivit i din bokning. För övrigt gäller våra ordinarie avbokningsregler.
BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ NÅT SPECIELLT NÄR JAG KOMMER TILL KONSULTATION PÅ PLASTIKAKADEMIN?
Inte utöver att du ska avstå från ditt besök om du känner dig sjuk. Om du har en mottagningstid så ska du meddela att du inte kommer. Avbokningar till mottagningen ber vi om att det i första hand alltid görs via BokaDirekt med den avbokningskod som du har fått med bokningsbekräftelse. Detta för att underlätta vårt arbete. I andra hand kan du maila eller ringa till kliniken.
BÖR JAG TESTA MIG FÖR CORONAVIRUS INNAN MITT BESÖK ELLER OPERATION?
Nej, det finns inga såna krav. Dessutom är möjligheterna till testning begränsade i Sverige och vi vill inte bidra till detta genom att medverka till att människor testar sig i högre omfattning än vad som är medicinskt befogat. Vi tycker att de tester som finns tillgängliga skall sparas till de högst prioriterade grupperna.
KOMMER MIN PLANERADE OPERATIONSDAG ATT PÅVERKAS?
Precis som tidigare gäller att du ska höra av dig så snart som möjligt om du pga egen sjukdom tror att du inte kan genomgå ingreppet. Alla på Plastikakademin gör sitt bästa för att upprätthålla verksamheten, men vi ber samtidigt om överseende med om det av någon anledning skulle bli tillfälliga störningar beroende på orsaker som vi inte styr över. Skulle något sådant inträffa så kommer vi kontakta dig. Om du inte hör något från oss så genomförs alla operationer som planerat.
VAD HÄNDER OM MIN OPERATION INTE KAN GENOMFÖRAS SOM PLANERAT?
Vi kommer då att ta fram förslag på en ny tid till dig så att du kan bli opererad så snart verksamheten medger.
VILKA SYMPTOM SKA JAG VARA UPPMÄRKSAM PÅ?
Om du har feber, nytillkommen hosta, eller muskelvärk så kan det vara tecken på infektion med coronavirus, influensa eller någon annan virusinfektion, och då ska du inte komma till kliniken oavsett om det gäller konsultation eller operation. Man ska vara symptomfri 48h innan man kan leva som vanligt igen. Om du är inplanerad för en operation inom några dagar och är osäker på om du är sjuk så ska du kontakta Plastikakademin för en diskussion. Mottagningsbesök bokar du av själv via BokaDirekt genom att använda den avbokningskod som du har fått i samband med bokningen.
ÄR JAG MER MOTTAGLIG FÖR CORONAINFEKTION EFTER ETT INGREPP ÄN VAD JAG SKULLE VARA ANNARS?
Jag har ingen anledning att tro att coronoinfektionen skiljer sig från andra luftvägsinfektioner. Jag har aldrig upplevt att patienter som opererats i högre utsträckning än andra blir förkylda, får influensa eller liknande efter en operation. Som alltid gäller att man ska vara försiktig och inte utsätta sig för situationer som innebär ökad smittrisk efter en operation oavsett vilken infektion det rör sig om.
HUR KAN JAG MINSKA RISKEN FÖR ATT JAG BLIR SJUK?
Genom att följa de råd som ges av Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter så minskar du risken. Du kan dessutom om du vill tänka göra ännu lite till utöver de rekommendationer som finns genom att t ex inte utsätta dig för onödiga sociala kontakter under veckan innan din operation, såsom att inte delta i olika gruppaktiviteter, fest, after work, åka buss etc. Var mycket noga med handhygienen (tvål & vatten i minst 20 sek samt sedan om möjligt handsprit) och tvätta händerna varje gång du varit ute och regelbundet däremellan. Försök även så långt det går att undvika kontakt med andra som uppvisar symptom.
JAG TILLHÖR EN RISKGRUPP FÖR COVID19-INFEKTION. VAD INNEBÄR DET FÖR MIG?
Vi anstränger oss så långt det är möjligt att minska risk för smittspridning mellan alla som befinner sig på kliniken - både personal, patienter och anhöriga. Detta gör vi t ex genom att se till att det är glest mellan stolarna i väntrummet, ha en noggrann handhygien, använda munskydd, och givetvis uppmana alla att inte komma till kliniken om de har några symptom. Genom att följa de råd som ges av Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter utifrån din individuella situation så minskar du risken. I slutändan måste du själv avgöra om det faktum att du tillhör en riskgrupp gör att du behöver skjuta på mottagningsbesök eller operation hos oss. Det är i så fall viktigt att du meddelar oss så snart som möjligt. Om du är osäker hur du ska göra så vill vi också att du hör av dig så att vi kan ha en diskussion om detta.

Om du har en tid för mottagning eller operation och har några ytterligare frågor angående detta så kan du alltid höra av dig till mig med ett mail (johan@plastikguiden.se).


/Johan Thorfinn, plastikkirurgFunderat på en bröstoperation? Efter graviditet och amning eller viktnedgång så blir brösten ofta mindre och får en annan form än tidigare. Eller så kan man ha andra skäl till att vilja ha en annan volym/form. Med eller utan implantat kan man ändra form och storlek på många olika sätt. Operationen sker i narkos och man går hem samma dag.

Vill du veta mer om bröstförstoring
? Läs mer på här.

Vill du veta mer om bröstförstoring med lyft? Läs mer på här.

Vill du veta mer om bröstförminskning? Läs mer på här.

Konsultationen är kostnadfri, då går vi igenom dina förutsättningar och önskemål. Om du vill kan du säkra din operationstid hos mig genom att boka den preliminärt innan vi ses på mottagningen. Du bokar enkelt tid hos mig eller mina kollegor på Plastikakademin online via BokaDirekt genom att klicka här.

Vill du veta hur du bokar en preliminär operationstid? Läs mera här.


Se mer om andra operationer


Plastikguiden.se hittar du svaren på över 200st frågor om olika operationer under Frågor & Svar. Klicka här för att läsa mer.

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse.